Rabu, 7 November 2012

Kelebihan Yang Dipinjam

Setiap manusia mesti ada kelebihan masing masing. Namun bagi aku, benda itu masih lagi menjari tanda tanya kerana aku masih belum menemui apa apa kelebihan yang ada pada aku. Aku jadi kurang pasti. Adakah aku masih belum menemuinya atau aku kurang peka dengan kelebihan yang ada pada aku ni.

Kadang kala, bila aku bersendirian tu mesti aku akan tanya pada diri aku ni.

“ Apa kelebihan yang aku ada ek?”

Pertanyaan demi pertanyaan diajukan kepada diri sendiri. Namun sampai sekarang masih belum terjawab.

Melukis tak pandai. Memasak pun tak reti. Makan reti la. Menyanyi pun tak sedap. *mencari dan terus mencari*

Orang kata kalau kita tak tahu kelebihan kita, beerti kita tak kenal diri kita yang sebenarnya. Betulkah? Hurm.. Entah lah. Satu lagi soalan yang akan tersimpan tanpa jawapan. Orait!

Jadi korang mesti ada kelebihan masing masing kan. So, hargailah kelebihan yang korang ada tu. Tak semua special macam korang. Setiap kelebihan yang korang ada tu gunakanlah ke arah kebaikan. Tak susah kan. Orang yang berbuat kebaikan akan sentiasa diingati orang.

Satu benda lagi nak dikongsi. Kalau kita buat baik kat orang, kita tak bolehlah harap orang yang sama untuk membalas kebaikan yang telah kita semaikan. Mana tau kot kot orang lain akan tolong kita kan. Kalau kita mudahkan urusan orang lain, Insyaallah suatu hari nanti urusan kita pun akan dipermudahkan. Senang kan peraturan dia. Tak susah pun. Kadang kala, kita yang merumitkan benda. Benda simple. Saja nak besar besarkan.

Hargailah kelebihan yang korang ada. Ingat bahawa semua ini hanyalah pinjaman. Usahlah riak dengan kelebihan yang dikurniakan kepada kita. Jika diguna ke arah kebaikan, maka baiklah jadinya. Jika dipandunya kelebihan itu ke arah yang jahat, maka jahatlah jadinya. Buatlah pilihan dengan bijak. Akal yang dikurniakan haruslah digunakan. Bukan disimpan atau dibuat pekasam.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...